
ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ လူနဲ႕တည့္တယ္လုိ႔ ေျပာေလ့ေျပာထရွိပါတယ္။
ငယ္ငယ္တုန္းက အေတြးနဲ႕ ေတြးၾကည့္ရင္ခ်ဥ္ေနတဲ့ႏုိ႔ဟာ လူကုိဥပဒ္ ေပးမွာပဲ။
၀မ္းေလွ်ာေစမွာပဲလုိ႔ ထင္မိပါတယ္။ တကယ္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မယ့္ ႏုိ႔ဟာ
ေရာဂါမရွိတဲ့ ႏြားရဲ႕ႏုိ႔ ျဖစ္သင့္ပါတယ္။ ႏြားရဲ႕ ႏုိ႔အုံမွာ အနာရွိေန ရင္
ႏုိ႔ထဲေရာဂါပုိးေတြ ပါလာရင္ ဒိန္ခ်ဥ္ပ်က္စီး ႏုိင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ႏုိ႔နဲ႔လုပ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္မွသာ အရသာေကာင္းၿပီး အႏၱရာယ္ကင္းမွာျဖစ္ပါတယ္။
ရက္ၾကာႏုိ႔ဆုိရင္ မေကာင္းပါဘူး။ ႏြားႏုိ႔ ဟာအျခား ဘက္တီးရီးယားပုိးေတြ
နည္းႏုိင္သေလာက္ နည္းရပါမယ္။ ပဋိဇီ၀ေဆး ေတြလည္း ကင္းစင္ရ မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတုပစၥည္းနဲ႕ ၾကာရွည္ခံပစၥည္း (Preservative) ကင္းမွသာ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္လုိ႔ ရပါတယ္။
ဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ ပါးစပ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္နဲ႔
မိန္းမကုိယ္တြင္းပုိင္း ေနရာမ်ိဳးကုိ ေစာင့္ေရွာက္ေပး ပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕
ေသြးေၾကာထဲကုိ ေဖာက္၀င္ေလ့ မရွိဘဲ အျပင္ကေန ေစာင့္ေရွာက္ေပးတာ ကုိ ပရိုဘုိင္အုိတစ္ (Probiotic)
လုိ႔ေခၚပါ တယ္။ ျပင္ပကေန ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြ၊ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြ
၀င္လာရင္ လက္တုိထရိုင္ဆဲလပ္ (Lactotricillus) နဲ႕ တေဆး (yeast)
အုပ္စုတုိ႔က ခုခံကာကြယ္ တြနး္လွန္ေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သူတုိ႔ကုိ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားလုိ႔ ေခၚပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္ထဲ ၀င္ေရာက္လာတဲ့ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဗက္တီး ရီးယား ေတြကုိ
တုိက္ဖ်က္ဖုိ႔ ေပးတဲ့အခါ ဒီပဋိဇီ၀ေဆး ကုိေပး လုိက္တဲ့အခါ အက်ိဳးျပဳတဲ့
ဗက္တီး ရီးယား ေတြပါ ဆုံးရႈံးသြား တတ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကုိ ေသာက္လုိက္ရင္ ပရုိဘုိင္အုိ တစ္ ေတြအၿမဲျဖည့္ေပးလုိ႔ ျပင္ပေရာဂါေတြ မ၀င္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္။ (ဥပမာ ။ ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းပ်က္ေရာဂါ)
ဒိန္ခ်ဥ္ရဲ႕ ခ်ဥ္ရျခင္းအေၾကာင္းအရာင္းက ႏုိ႔ထဲမွာပါတဲ့
Lactose လုိ႔ေခၚတဲ့ သၾကားဓါတ္ကုိ လက္တုိဘက္စီလပ္ (Lactose bacillus)
လုိ႔ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားကေန ထုတ္လုိ္က္တဲ့ လက္တုိအင္ဇုိင္း (Lactose
enzyme) ေတြကေန လက္တစ္အက္စစ္ (Lactic Acid) အျဖစ္ေျပာင္းလုိက္လုိ႔ ခ်ဥ္သြား
တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အက္စီတစ္အက္စစ္၊ အက္စီတုိင္ဒီဟုိက္ၿဒိဳတ္ နဲ႕
ဒုိင္အက္စီတုိင္ ေတြလည္း ထုတ္ေပးတဲ့ အတြက္ ခ်ဥ္သြားရတာျဖစ္ပါတယ္။
ခ်ဥ္ဖန္ႏႈန္း (pH) အားျဖင့္ (၄)ေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေတြ အားလုံးဟာ
က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပဳ တဲ့ပစၥည္းေတြျဖစ္လုိ႔ စားသုံးလုိ႔ရတာ
ျဖစ္ပါတယ္။ လက္တုိ ဘက္စီးလပ္ဟာ လူကုိအက်ိဳ းျပဳတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြျဖစ္ပါတယ္။

ဒီလက္တုိဘက္စီးလပ္
ပုိးေတြဟာစားလုိက္တဲ့အစာကုိေခ်ဖ်က္ေပးတဲ့အတြက္ အစာေၾက လြယ္ၿပီး အူနံရံေတြက
လြယ္ကူစြာစုပ္ယူ ႏုိင္လုိ႔ အဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္၀၀ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕
ႏုိ႔ေသာက္ရင္ ၀မ္းပ်က္တတ္တဲ့ ေရာဂါ တစ္မ်ိဳးရ်ိပါတယ္။ အဲဒါကုိ Lactose
intolerence လုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ႏုိ႔မွာပါတဲ့ လက္တုိ သၾကားဓာတ္ကုိ အူကအေခ်
ဖ်က္ႏုိင္လုိ႔ ႏုိ္႔ေသာက္တုိင္း ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းပ်က္ရပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္မွာပါတဲ့ လက္တုိစီးလပ္ ေတြဟာ Lactase လုိ႔ေခၚတဲ့ အင္ဇုိင္းကုိ
လုံေလာက္စြာ ထုတ္ေပးတဲ့အတြက္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ၿပီး ႏြားႏုိ႔ကုိေသာက္ရင္
၀မ္းမပ်က္ေတာ့ဘူး။
၎အျပင္ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ျပင္ပက
ေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ တုိက္ဖိြဳက္ပုိးေတြ၊ ၀မ္းကုိက္ေရာဂါပုိးေတြ၊
၀မ္းေလွ်ာေစတဲ့ အီကုိလုိင္း ပုိးေတြကုိ ဟန္႔တားႏုိင္စြမ္းရွိတယ္။
အသည္းနဲ႕ သရက္ရြက္ကုိ ေရာက္ရင္ ခုခံ အားစနစ္ျဖစ္ေသာ ေသြးျဖဴ ဥေတြ၊
အထူးသျဖင့္ ေရာဂါပုိးကုိ တုိက္ခုိက္သတ္ျဖတ္ေပးမယ့္ ဆဲလ္ေတြ၊ ဗုိင္းရပ္စ္
မ၀င္လာေအာင္ တုိက္ခုိက္ႏုိင္စြမ္းရွိတဲ့ Interferon လုိ႔ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကုိ
ထြက္ေစ ႏုိင္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ကုိလက္စထေရာ ကုိလည္း က်ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ LDL နဲ႔ Triglyceride ကုိ က်ေစပါ တယ္။ ေသြးေပါင္းခ်ိန္ ကုိလည္းက်ေစႏုိင္လုိ႔ ေသြးတုိးေရာဂါရွိ သူမ်ားလည္း အက်ိဳးရွိ ပါတယ္။
၎အျပင္အစားအစာနဲ႔ ဓာတ္မတည့္သူမ်ား ကုိလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ပန္းနာရင္ၾကပ္၊ နမုိးနီးယား အဆုပ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ထိပ္ခတ္နာမ်ားကုိလည္း သက္သာေစ ပါတယ္ ။ ႏွင္းခူ ေရာဂါကုိလည္း သက္သာေစပါတယ္။ အူမႀကီးကင္ဆာ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အရုိးမ်ား၊ သြားမ်ား ႀကံ႕ခုိင္ေအာင္ အရုိးပြေရာဂါ၊ သြားပုိးစားျခင္းမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခံတြင္းအနံ႔ဆုိးမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၀က္ၿခံေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ အသက္ ရွည္ ေစပါတယ္။
အထက္ပါ အေၾကာင္းအရာမ်ားကို ေထာက္ရႈျခင္းျဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ အလြန္ေဆးဖက္၀င္ေသာ အစာျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ေန႔စဥ္ စားသုံးသင့္ေသာ အစာျဖစ္ပါတယ္။ အရြယ္အားျဖင့္ အသက္ (၂)ႏွစ္မွ
အသက္ႀကီးသည့္တုိင္ စားသုံးႏုိင္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲမွာ ပရုိဘုိအုိတစ္
ေတြမ်ားမ်ားပါတဲ့အတြက္ လူကုိ အက်ိဳ းျပဳေစတဲ့ အစာျဖစ္လုိ႔ “သက္ေစာင့္ေဆး” လုိ႔
ေျပာလုိ႔ရပါတယ္။ ဘုရားသခင္ ဖန္ဆင္းထားသမွ် သည္ စားဖြယ္ေကာင္းၿပီး
ေရာဂါႏွင့္ ကင္းစင္တဲ့အတြက္ ေက်းဇူးေတာ္ခ်ီးမြမ္းလ်က္ စားသုံးၾကပါစုိ႔။
ေဒါက္တာ သန္းသန္းမွန္
No comments:
Post a Comment